Veelgestelde vragen Arbin Kite

FAQ – Algemeen

Hoe kan ik bestellen?

Bestellen kan via de webshop van Arbin Safety of via één van de dealers. Benieuwd of er een dealer is binnen uw branche/regio? Kijk dan op ons dealeroverzicht.

 

Hoe lang gaat een KITE mee?

Bij zorgvuldig gebruik én regelmatig wisselen van filter is de gebruiksduur van een KITE minimaal 2000 uur, daar dit in de praktijk vaak vele malen hoger uitvalt. Elk onderdeel van de KITE is los te bestellen via één van onze diverse verkoopkanalen, waardoor een KITE dus ook een duurzaam product is. In de aanschafprijs is een KITE duurder dan wegwerpmaskers, maar door de levensduur van de KITE en de kwaliteit van de filters is de KITE op den duur (veel) goedkoper. In de hoofdregel kan gesteld worden dat een filter wekenlang mee gaat, in praktijk vaak nog veel langer.

Kan de KITE gebruikt worden met mijn werkzaamheden?

Dat verschilt natuurlijk per gebruiker, gebruiksomgeving en werkomstandigheden. De KITE kan worden gebruikt bij vele werkzaamheden, veel daarvan zijn beschreven in het onderdeel Toepassingen & Branches op onze website. Er zijn een aantal specifieke gevallen waarbij die wij graag willen benadrukken:

  • De KITE kan gebruikt worden voor slijp-werkzaamheden. Wij raden hierbij aan om de voorzetruitjes (spatruitjes) te gebruiken om het vizier te beschermen.
  • De KITE is bruikbaar in stallen waar met ammoniak wordt gewerkt. Hierbij gaat het alleen om gebruik bij zeer lage concentraties ammoniak, in dit geval is er een speciaal geurfilter voor ammoniak verkrijgbaar wat de invloed van de geur vermindert.
  • De KITE is zeer geschikt voor poedercoaten of spuitwerkzaamheden met verf op waterbasis. De KITE is niet geschikt voor coaten/spuiten met verf op basis van oplosmiddelen.
  • De KITE is niet bruikbaar in ruimtes waar weinig of geen zuurstof is. In dergelijke ruimtes mag alleen onafhankelijke adembescherming worden gebruikt (luchttoevoer van buitenaf of persluchtfles op de rug).
  • De KITE mag niet worden gebruikt in een ruimte met explosieve gassen. De KITE beschikt niet over een Atex keurmerk.

Waarom staat er geen P3 op het filter?

De filter van de KITE heeft een P3 classificatie waardoor de hoogst mogelijke bescherming wordt geboden. Helaas is het zo dat de norm EN EN12941, die geldt voor het type beschermingsmiddelen waaronder ook KITE, verbiedt om P3 aan te duiden op het filter.

Wat is de levertijd ?

De producten van uw keuze worden in principe binnen 5 werkdagen na bestelling verstuurd. Indien er een grote bestelling is van verschillende producten kan de levertijd oplopen tot 10 werkdagen. Bij vragen over de huidige levertijd kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Wat is de prijs?

De prijs varieert per type KITE. De laagste prijs betaalt u voor de KITE Standaard (€557,85 exclusief BTW), Voor een overzicht van alle prijzen verwijzen wij u naar onze webshop.

Wat is het gewicht?

Het gewicht verschilt per KITE. Hieronder is een overzicht van de gewichten per KITE:

  • Kite Standaard: 900 gram
  • KITE Opti: 990 gram
  • KITE Welding: 990 gram
  • KITE EPR: 1080 gram

Wat is het verschil tussen de Kite Standaard en de Kite Opti?

De KITE Standaard heeft vrij veel algemene toepassingen zoals houtbewerking, agrarische werkzaamheden en dierhouderij, bouwwerkzaamheden enzovoorts. De KITE Opti is gemaakt voor de zwaardere werkzaamheden in de meer vervuilde omgevingen, zoals bijvoorbeeld slijpwerkzaamheden. Daarnaast beschikt de KITE Opti over een ander vizier waardoor sommige gebruikers deze prettiger vinden in gebruik (in sommige werkomgevingen minder reflecties van licht).

Wat wordt er allemaal geleverd bij de bestelling van een KITE?

Wanneer men een KITE besteld, ongeacht welke variant dit is, wordt de KITE als een compleet pakket geleverd. Dit houdt in dat er allerlei accessoires bijgeleverd worden, die later eventueel nog extra te bestellen zijn. Elke variant van de KITE wordt standaard geleverd met een lader, luchtstroommeter, één filter, voorzetruitjes, stofcapuchon en comfortpads in een handige opbergtas! Bij andere varianten dan de KITE Standaard (bijvoorbeeld de KITE EPR) kunnen extra accessoires geleverd worden, dit is terug te vinden op de specifieke productpagina’s.

Zijn er meerdere kleuren te verkrijgen?

De Kite kleuren zijn blauw-grijs voor de Standaard en zwart-grijs voor de Opti en Welding.
Het is niet mogelijk de Kite in een andere kleur te leveren.

FAQ – Gebruik van de Kite

De KITE draait op een hoog toerental, wat betekent dit?

Wanneer de KITE op een hoog toerental aan het draaien is betekent het dat de filter bijna geheel verstopt is. Hierdoor moet de filter binnenkort vervangen worden. Als de KITE, na vervanging van de filter, nog steeds op een hoog toerental aan het draaien is dan is er sprake van een elektronische storing. De KITE dient dan opgestuurd te worden naar Arbin Safety zodat de KITE gerepareerd kan worden door onze servicemonteurs.

De KITE geeft elke 30 seconden een piepsignaal, wat betekent dit?

Wanneer de KITE elke 30 seconden een piepsignaal afspeelt geeft dat aan dat de accu bijna leeg is. Hierdoor wordt de gebruiker gewaarschuwd dat de bescherming binnenkort stopt en dat de gebruiker dus naar een veilige omgeving moet gaan. Hier kan de gebruiker de KITE opnieuw opladen of het extra batterijpack aan te sluiten.

De KITE geeft elke seconde een piepsignaal, wat betekent dit?

Wanneer de KITE elke seconde een piepsignaal afspeelt geeft dat aan dat de filter verstopt is. De filter gaat, afhankelijk van de gebruiksomgeving, steeds voller zitten met bijvoorbeeld stofdeeltjes en is om een aantal weken aan vervanging toe. Wanneer het verstoppingsniveau te hoog wordt geeft de KITE dit aan door elke seconde een piepsignaal af te spelen. Om dit op lossen dient er een nieuwe filter te worden geplaatst in de KITE.

De KITE start niet, hoe kan dit?

Wanneer de KITE niet start zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan bijvoorbeeld de accu leeg zijn, dit kunt u controleren door de KITE aan de lader te leggen en na vier uur te kijken of de KITE start. Een andere mogelijkheid is dat de lader defect is, waardoor u een nieuwe lader nodig heeft om de KITE te blijven gebruiken. Een laatste mogelijkheid is dat de KITE een elektronische storing heeft, in dit geval dient de KITE opgestuurd te worden voor reparatie.

Hoe kan ik de Kite schoonmaken?

De KITE kan worden schoongemaakt met een vochtige doek met een milde zeep of een alcoholhoudende spray. Als u perslucht gebruikt adviseren wij u om niet in het binnenwerk te spuiten en zeker niet de filter uit te spuiten of nat te maken. Het filtermateriaal is zeer gevoelig en de kleinste beschadiging zorgt voor lekkages waarbij de filterwerking direct verloren gaat. Tevens vervuilt hierdoor het binnenwerk van de KITE waardoor de motorsensor niet meer werkt.

Hoe lang gaat een P3 filter mee?

Dat is sterk afhankelijk van de vervuilingsgraad van de omgeving en het aantal gebruiksuren per dag. Wanneer de gebruiker bijvoorbeeld hout gaat schuren in een slecht geventileerde ruimte zal de filter eerder vol zitten dan wanneer de gebruiker in de buitenlucht hout schuurt. In de meeste gevallen kan worden gesteld dat de filter wekenlang meegaat, vaak nog veel langer.

Hoe maak je de gelaatsafdichting schoon?

De KITE kan worden schoongemaakt met een vochtige doek met een milde zeep of een alcoholhoudende spray. Als u perslucht gebruikt adviseren wij u om niet in het binnenwerk te spuiten en zeker niet de filter uit te spuiten of nat te maken. Het filtermateriaal is zeer gevoelig en de kleinste beschadiging zorgt voor lekkages waarbij de filterwerking direct verloren gaat. Tevens vervuilt hierdoor het binnenwerk van de KITE waardoor de motorsensor niet meer werkt.

In geval van een medische toepassing: is de patiënt ook beschermd?

De uitgeademde lucht van de gebruiker van de Kite wordt vermengd met schone en gefilterde lucht, en zal de Kite verlaten via de elastieken gelaatsafdichting. Hiermee wordt voorkomen dat de patiënt deze lucht rechtstreeks inademt. Indien de gebruiker van de Kite met de patiënt spreekt wordt eveneens voorkomen dat er druppeltjes rechtstreeks naar de patiënt worden gevoerd.

Maakt de Kite veel geluid?

De Kite is voorzien van een kleine motorunit die ervoor zorgt dat de lucht door het filter wordt gezogen en in het masker wordt geblazen. Hierdoor is er een zoemend geluid hoorbaar wanneer de Kite actief is. Dit geluid wordt vaak al snel overstemd door de werkzaamheden van de gebruiker en levert in de meeste gevallen weinig tot geen irritatie op.

Welke gehoorbescherming moet ik gebruiken?

Indien het niveau van het omgevingsgeluid te hoog is kan de Kite kan worden gebruikt in combinatie met losse gehoorkappen (bij voorkeur met de beugel aan de achterzijde), wegwerpdopjes in het oor of Otoplastieken.