Het blijft een terugkerend onderwerp in verschillende branches. De (lange termijn) gevolgen van het inademen van schadelijke stoffen worden vaak ernstig onderschat, of vaak ontbreekt simpelweg de juiste kennis over het vrijkomen van dergelijke stoffen. In dit artikel zullen wij een, inmiddels jarenlang bekend, probleem behandelen; de duivenmelkerslong.

Wat is een duivenmelkerslong?

Een duivenmelkerslong is een allergische reactie die ontstaat door het frequent inademen van duiveneiwitten. De aandoening wordt vaak ook wel vogelhouderslong genoemd, aangezien het ook kan ontstaan door het inademen van de eiwitten van bijvoorbeeld papegaaien, parkieten, kanaries en andere vogels gehouden in een volière.

Vaak worden duiven in groteren getale gehouden waardoor het risico op deze longaandoening vaker wordt gelinkt aan deze vogelsoort, waardoor ook de dubbele naam.

Zoals gezegd gaat het dus om een allergische reactie in de longen door het inademen van eiwitten. Deze eiwitten komen vrij uit de veren en ontlasting van de vogels en zorgen in de longen voor een ontsteking in de longblaasjes. Vaak herstellen deze longblaasjes vanzelf, maar de herstellende functie van het lichaam is niet oneindig. Op den duur, door langdurige en frequente blootstelling, kan het longweefsel onherstelbaar beschadigen en zal er littekenweefsel ontstaan. Het gevolg hiervan is dat de longcapaciteit vermindert, wat gevolgen als kortademigheid, droge hoestbuien en beperking van de inspanningscapaciteiten zal hebben.

Bron: https://www.luchtreinigeradvies.com/info/duivenmelkerslong/

Voorkom de duivenmelkerslong met behulp van het KITE P3 ademluchtmasker

Hoe voorkomt u het ontstaan van een duivenmelkerslong?

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt voor alle aandoeningen. Helaas wordt door de gedrevenheid en passie voor de mooie duiven vaak de veiligheid enigszins vergeten en vroege klachten genegeerd of gebagatelliseerd. Hier ontstaat direct het gevaar, aangezien de eerste fase vaak niet wordt herkent. In de eerste fase gaat het namelijk vaak om symptomen zoals (kleine) hoestbuien, vermoeidheid en kortademigheid. Begin daarom tijdig met de juiste bescherming, zodat zelfs de eerste fase voorkomen wordt!

Dit kan je er zelf tegen doen

Er zijn een aantal zaken die bijdragen aan het veilig beoefenen van de duivensport:

  • Een aparte set kleding en schoenen voor in het duivenhok
  • Maak het hok stofvrij door regelmatig te dweilen
  • Was na elk bezoek aan het hok de handen
  • Zorg voor goede ventilatie in het hok
  • Draag altijd een kwalitatief goed mond- en neusmasker

Het Kite P3 masker biedt dé oplossing voor bescherming van uw longen

Al een aantal jaar biedt Arbin Safety dé oplossing voor het veilig werken in stoffige en/of vervuilde omgevingen. Het Kite P3 masker is een volgelaatsmasker dat de gebruiker voorziet van gefilterde en gekoelde lucht.

Door middel van een motorunit op het masker wordt er vervuilde lucht naar het masker gezogen. Met behulp van een filter van P3 kwaliteit, de hoogst mogelijke kwalificering, wordt de lucht gereinigd van alle (fijn)stofdeeltjes, bacteriën, virussen, enzymen, sporen enzovoorts. Hierdoor ademt de gebruiker uiterst schone lucht in, wat door de aanzuigende functie ook nog eens voor verkoeling zorgt. Door het integreren van zowel de filter als de motor in het vizier is er dus geen unit op de rug nodig!

Het Kite P3 masker heeft een accuduur van 10 uur en waarschuwt de gebruiker tijdig bij een vervuild filter of een lege batterij. Met zijn lichte gewicht van slechts 930 gram en de ruime opzet van de kap, die het mogelijk maakt om een bril te dragen, is het Kite P3 masker dé ideale oplossing voor longbescherming van hoge kwaliteit!
In de jaren dat Arbin Safety het Kite P3 masker produceert zijn er al vele successen behaalt in verschillende sectoren, zowel bedrijf- als hobbymatig. Zo kunt u denken aan bijvoorbeeld de bouw, tandheelkunde, (intensieve) veehouderij en natuurlijk ook de duivenhouders!

Met de aanschaf van het Kite P3 masker zijn al tientallen duivenhouders u voorgegaan in binnen- en buitenland. Sommigen uit voorzorg, anderen uit noodzaak. Vanuit verschillende duivenhouders hebben wij in de afgelopen jaren reacties gekregen dat het Kite P3 masker heeft voorkomen dat zij moesten stoppen met hun passie, het houden van duiven. Arbin Safety is trots op het feit dat wij bij kunnen dragen aan het voortzetten van deze schitterende passie en kunnen bijdragen aan de gezondheid van mensen

Het Kite Luchtmasker voor duivenhouders ideaal

Arbin Safety Products brengt sinds 2015 een innovatief gelaatsmasker dat zijn weg weet te vinden in vele sectoren. Zowel werkenden (denk aan de bouw en de agrarische sector) als hobbyisten (doe-het-zelvers en duivenhouders) die veelvuldig werken in een stoffige omgeving, ervaren direct het comfort en de vrijheid die de Kite Luchtmasker biedt.

In een artikel uit 2010 gaat Nico van Benten (destijds sierduivenkeurmeester) in op de oorzaken en de mogelijke gevolgen van de aandoening. Van Benten vult zijn persoonlijke verhaal (“Uiteindelijk denk ik dat ik toch eerder naar een dokter had moeten gaan”) aan met informatie en literatuur over de duivenmelkerslong. Tenslotte bespreekt de auteur de producten die op dát moment in de markt waren, ter voorkoming van de klachten.

“Ik gebruik de Kite nu twee jaar en heb geen last meer van duivenstof. Super!” – Jan Karsten, Wierden.

“Dit wil je niet in je longen hebben” – Theo Boelens, Leeuwarden, in video waarin hij het filter leeg klopt. –>

Twijfel? Neem contact met ons op. Zeker weten? Bestel nu

Indien er nog twijfel bestaat staan wij altijd klaar om vragen te beantwoorden of de mogelijkheden tot een bezichtiging te bespreken, neem daarvoor contact  met ons op. Liever direct bestellen? De deuren van de webshop staan altijd open en na uw bestelling leveren wij snel!