Dit is het eerste interview in een reeks die wij in de komende periode gaan afnemen. Wij willen graag het gesprek aangaan met de eindgebruiker van de Kite, zodat de ervaringen van onze klanten anderen kunnen helpen.

Voor dit interview zijn wij het gesprek aangegaan met Jan Karsten, een succesvolle duivenhouder die met zijn vele jaren ervaring de voor- én nadelen kent van de sport.

Jan Karsten duivenhouder

Hallo Jan, fijn dat we elkaar even kunnen spreken. Kan jij mij wat meer vertellen over jouw passie, de duivensport?

De duivensport is voor mij alles, de kick en de spanning met wedstrijden vind ik geweldig. Hoe een duif als een raket aan komt vliegen van een wedstrijd is gewoon super om te zien. Je moet het zien als wielrennen: er is een hele grote groep deelnemers die tegelijk starten waarbij iedereen de leiding wilt nemen maar wat slechts sommigen lukt. Bij de postduivenwedstrijden starten we ook met heel veel duiven tegelijkertijd, soms wel 15.000! Het gaat er dan natuurlijk om welke duiven eruit kunnen springen door hun onder andere snelheid. De duif die het beste in vorm is wint natuurlijk de 1e prijs.

Maar ook duiven kweken en het trainen is prachtig! Alleen al het naar binnen roepen van de duiven is gewoon leuk om dit te doen. Voor meer informatie en om de reportage’s te lezen kan je een kijkje nemen op mijn website Karsten Duiven  

Ik zag dat je onlangs nog 1e Generaal Kampioen bent geworden in de Afdeling 9 kring 1. Gefeliciteerd! Hoe zorg jij ervoor dat je dit soort prijzen wint met jouw duiven?

Bedankt! Het contact met de duiven is zeer belangrijk, daarnaast moet je ook goede duiven hebben met een goede ouders, grootouders, broers of zussen. Bij een goede duif zit een stamboom waarin je kan zien dat er in de familie toppers zitten. Je moet ook een goede coach zijn en proberen de duiven in de top vorm te krijgen met een wedstrijd vlucht. Natuurlijk moeten de duiven super gezond zijn. Ik denk ook dat de duiven plezier moeten hebben in een hok en geen stress moet ervaren, daarom heb ik ook muziek in mijn hok! Je moet het dus ook een beetje gezellig maken in het hok, daarbij speelt ook goede verlichting een rol. Bovendien moeten de duiven goed trainen, voetballers die niet goed trainen winnen ook geen wedstrijd.

Het hele plaatje moet dus compleet zijn ook de voeding speelt hier een rol in. Hoeveel voer ze krijgen en wat je ze voert heeft te maken met de wind en afstand die ze gaan afleggen. Als ze veel tegenwind hebben en lange afstanden afleggen dan hebben de duiven meer voer nodig om reserves op te bouwen.

Hoe zit het met de duivensport in Nederland en België? Is het een grote sport of valt dat mee? 

Zeker, de duivensport is een grote sport. Niet alleen in Nederland en België maar bijna vanuit alle uithoeken van de wereld hoor je over de duiven sport. Jammer genoeg is het ook een hele dure sport en voor liefhebbers met een kleine beurs is het dus niet altijd makkelijk om met veel duiven mee te doen. Ook voor jeugdleden is het lastig, ze hebben vaak hulp nodig vanuit hun ouders of andere duivenhouders om te kunnen beginnen.

 Jij zit ook al enige tijd in de duivensport toch? Hoe is het voor jou allemaal begonnen? En is er veel verandert door de jaren heen? 

Ik kwam vroeger als kleine jongen veel bij mijn opa, die had voor plezier duiven (sier- en postduiven) en van hem kreeg ik mijn eerste postduiven. Ik had al eerder sierduiven gekregen, maar die lol ging er toch snel af omdat ze niet wilden vliegen zoals postduiven dat doen. Mijn vader Jacob vond de duivensport ook prachtig, hij had een aantal sierduiven in de tuin. Toch ben ik meer van postduiven gaan houden, de spanning van wedstrijdvluchten geeft mij een kick. In 1980 heb ik mij aangemeld  als lid bij een postduiven vereniging.

Er is zeker veel verandert in 40 jaar tijd. Meer dan 20 jaar geleden kregen de duiven nog een gummiring om de poot voordat ze mee gingen met een wedstrijd vlucht. Als een duif  dan thuis kwam moest je die gummiring er af halen en in een handmatige  duivenklok doen. Tegenwoordig gaat alles automatisch via een computersysteem. Alle wedstrijdduiven dragen nu allemaal een chip-ring om de poot. Voor de wedstrijd wordt de chip ring ingelezen, als een duif dan thuiskomt loopt hij over een antenne en staat alles genoteerd (afstand /snelheid /aankomst en ring nummer duif).

Hoe ziet een dag in de duivensport eruit? Wat komt er allemaal bij kijken? 

In de zomer als de wedstrijden beginnen laat ik de doffers (mannetjesduiven) los om 7 uur ’s ochtends en maak dan het hok schoon, zet alles klaar (water, voer en een bad) en om ongeveer 8 uur roep ik ze weer binnen. Wanneer de doffers weer binnen zijn laat ik de jongen duiven los, hier maak ik ook alles gereed en dit herhaal ik bij de duivinnen en de kweekduiven. Meestal ben ik rond een uur of 10 weer klaar met dit hele proces. Omdat ik de WAO zit heb ik hier genoeg tijd voor, toen ik nog werkte kon ik ze alleen ’s ochtends wat voer geven voordat ik naar mijn werk moest. De middagen spendeer ik vaak ook met trainingsuren voor mijn duiven, waarbij ik om het uur een andere duivengroep laat rondvliegen.

Online lees je soms verhalen dat mensen longproblemen ontwikkelen in de duivensport, komt dat veel voor? En is daar iets aan te doen? 

Het hele fijne duivenstof is het grootse probleem, ik heb dan ook de ramen  van het hok dag en nacht wat los staan voor luchtcirculatie. Als extra bescherming heb ik ook een afzuiginstallatie in mij hok zitten. Zelf ben ik vanuit mijn voormalige werk als voeger bij bouwbedrijven veel in aanraking geweest met fijnstof, in combinatie met mijn liefde voor het houden van duiven heb ik helaas door de jaren heen behoorlijk wat fijnstof binnengekregen.
Het nadeel van fijnstof is dat je de problemen zich pas na vele jaren voordoen en dat het dan vaak alsnog niet serieus wordt genomen. Zeker bij de oudere duivenhouders hoor je vaak dat longproblemen opspelen. Met goede bescherming kan je veel voorkomen, maar daar wordt helaas niet altijd aan gedacht.

Het P3 filter biedt de perfecte bescherming tegen het fijnstof van de duiven

Jan Karsten

Jij bent een trouwe afnemer van de Kite, jij hebt er zelfs 2! Hoe heb je de Kite ontdekt? Heb je ooit andere mondmaskers of gezichtsmaskers geprobeerd?

In 1996 kreeg ik problemen met mijn longen, de huisarts stuurde mij direct door naar de longarts en zo lag ik al snel in het ziekenhuis. Nadat de longarts mij vertelde dat ik een postduivenlong had zei hij dat ik mijn duiven weg moest doen en niet eerder naar huis mocht voordat de duiven weg waren. Ik was enorm overstuur en na wat nadenken heb ik het ziekenhuis  stiekem verlaten. Toen ik thuis kwam heb ik nagedacht over hoe ik nu verder moest. Mijn duiven wegdoen kon ik niet, de duiven waren mijn passie.

Ik ben opzoek gegaan naar een oplossing en via firma Koudijs uit Epe kwam ik aan een stofhelm van 3M met P2 filter. Helaas bleef ik mijn longproblemen houden met deze helm en dus moest ik opzoek naar iets anders. Gelukkig kwam niet veel later alsnog de oplossing, Koudijs begon ook de Kite van Arbin Safety te verkopen. Het P3 filter biedt de perfecte bescherming tegen het fijnstof van de duiven. Inmiddels zijn we 25 jaar verder en dankzij de Kite heb ik mijn duiven nog steeds!

Wat vind jij zo fijn aan de Kite?

Nou ten eerste is de Kite lekker licht op het hoofd, aan het begin kan het wat wennen zijn maar daarna merk je het amper nog. Daarnaast is de luchttoevoer echt super, veel lucht waardoor het vizier niet beslaat én de lucht is ook nog eens lekker koel voor in de zomer. Ik heb ook andere volgelaatsmaskers geprobeerd maar de slangen die daarbij zaten echt teveel in de weg in mijn duivenhok. Verder is de accuduur ook fantastisch, als ik de Kite ’s avonds oplaad kan ik de volgende dag tot wel 10 uur in mijn duivenhok zijn. Daarnaast is zowel de aanschafprijs als de prijs voor de P3 filters vele malen goedkoper dan bij andere merken.

Wil jij nog iets meegeven aan andere mensen, uit de duivensport of andere branches?

Wees zuinig op uw longen, goede bescherming is heel erg belangrijk! Vooral het werken met fijnstof kan soms pas na vele jaren veel problemen geven. Wacht je te lang met ingrijpen bij longproblemen dan kan het te laat zijn. Dan kunnen de longblaasjes zo beschadigt zijn dat je veel minder longinhoud hebt en jezelf voor de rest van je leven met inspanning altijd benauwd voelt. Nogmaals bescherm je longen voordat het te laat is.  De Kite van Arbin ben ik echt heel erg tevreden over, zonder de Kite had ik moeten stoppen met de duiven sport.

Wil jij meer weten over de Kite? Stel je vraag en wij nemen snel contact met je op.

5 + 4 =