nl NL en EN fr FR de DE it IT
 • ARBIN AIRHOOD Leaflet Banner
 • Nieuws
 • Het KITE Luchtmasker voorkomt de duivenmelkerslong

Het KITE Luchtmasker voorkomt de duivenmelkerslong

Met regelmaat lezen we in verschillende online fora en in Facebookgroepen over een onderwerp waar duivenliefhebbers het liever niet over hebben; de duivenmelkerslong.

Wat is een duivenmelkerslong?

duivenhouden en duivenmelkerslongEen duivenmelkerslong  (ook wel vogelhouderslong genoemnd) is een ontsteking in en rond de longblaasjes en de kleinste luchtwegen door het inademen van duivenstof. De wetenschappelijke benaming voor deze ziekte is ‘extrinsieke allergische alveolitis’.

Deze ontsteking van de longblaasjes is het gevolg van een hevige, allergische reactie van het immuunsysteem. Het gaat om een allergische reactie op bepaalde eiwitten die afkomstig zijn van duiven. Deze eiwitten zitten hoofdzakelijk in de ontlasting en uitwerpselen van deze vogels.

Niet alleen duiven kunnen met hun uitwerpselen voor gezondheidsproblemen zorgen! Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat ook parkieten, papegaaien, tortelduiven, kalkoenen en kippen via hun ontlasting een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Bron: https://www.luchtreinigeradvies.com/info/duivenmelkerslong/ 

Liever extrinsieke allergische alveolitis dan de duiven de de deur uit?

Voor zover bekend is het aantal duivenhouders dat met de duivenmelkerslong te maken heeft onduidelijk. Vaak worden klachten genegeerd, zó gepassioneerd is men met de hobby begaan. Uiteindelijk wil niemand immers in een medisch traject terechtkomen of zelfs moeten stoppen met de hobby en de duiven wegdoen.

Dit kan je er zelf tegen doen

Ter voorkoming van de kwaal zijn er zaken die ieder zelf in de hand heeft. Denk aan:

 • Gebruik een aparte set kleding en schoenen en bewaar deze niet in huis
 • Maak het duivenhok stofvrij door regelmatig te dweilen
 • Zorg voor goede ventilatie in het hok
 • Was na elk bezoek aan het hok de handen
 • Draag altijd een kwalitatief goed mond- en neusmasker

In een artikel uit 2010 gaat Nico van Benten (destijds sierduivenkeurmeester) in op de oorzaken en de mogelijke gevolgen van de aandoening. Van Benten vult zijn persoonlijke verhaal ("Uiteindelijk denk ik dat ik toch eerder naar een dokter had moeten gaan") aan met informatie en literatuur over de duivenmelkerslong. Tenslotte bespreekt de auteur de producten die op dát moment in de markt waren, ter voorkoming van de klachten.

Het KITE Luchtmasker voor duivenhouders ideaal

Leaflet duivenmelkersArbin Safety Products brengt sinds 2015 een innovatief gelaatsmasker dat zijn weg weet te vinden in vele sectoren. Zowel werkenden (denk aan de bouw en de agrarische sector) als hobbyisten (doe-het-zelvers en duivenhouders) die veelvuldig werken in een stoffige omgeving, ervaren direct het comfort en de vrijheid die de KITE Luchtmasker biedt.

“Ik gebruik de Arbin KITE nu twee jaar en heb geen last meer van duivenstof. Super!” – Jan Karsten, Wierden.

De KITE is een motor-ondersteund ademlucht-vizier waarbij de motor, batterij en filter zijn geïntegreerd in het vizier. Er is dus geen unit op de rug nodig! De KITE levert gefilterde lucht die door de lichte overdruk in het vizier zorgt voor een comfortabele en veilige bescherming van de luchtwegen, ventilatie en warmteafvoer. Bovendien beschermt het de ogen en het gezicht tegen stof en rondvliegende deeltjes.

“Dit wil je niet in je longen hebben” – Theo Boelens, Leeuwarden, in video waarin hij het filter leeg klopt.

Wilt u het KITE Luchtmasker eerst proberen? Dat kan door een telefoontje te plegen met Margaret (06-46344042) of een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Download de folder

Modellen KITE

  Bijzonder geschikt als professionele bescherming tegen het Coronavirus

  nlenfrdeit