Dakwerken

Dakdekker - leidekker
Beroepsrisico's
Leidekkers hebben klachten over stof, en hebben klachten van de luchtwegen. Dit stof bestaat ten dele uit organisch materiaal maar voor een belangrijk deel uit kwartsstof als gevolg van boren en slijpen van leien. De grenswaarden voor kwartsstof van 0,075 mg/m³ en actiewaarden respirabel hinderlijk stof (5 mg/m³) kunnen worden overschreden. (bron: www.arbocatalogus-bouweninfra.nl)

Dakdekker - pannendekker
Beroepsrisico's
Van de pannendekkers heeft 63% hinder van stof. De grenswaarden voor kwartsstof van 0,075 mg/m³ en actiewaarden respirabel hinderlijk stof (5 mg/m³) kunnen daarbij worden overschreden. Kwartsstof komt vrij bij het zagen of doorslijpen van dakpannen en elementen. Bij het op maat zagen van panlatten komt houtstof vrij. Soms heeft de pannendekker met vezels te maken, wanneer glas- of steenwol als isolatiemateriaal wordt gebruikt. Bij de renovatie van daken komt soms veel stof op het dakbeschot / panlatten. Dit is vooral organisch materiaal. Het stof kan de ogen en luchtwegen irriteren. Op sommige daken zijn rookgasafvoeren van asbestcement aanwezig. (bron: www.arbocatalogus-bouweninfra.nl)

Dakdekker - rietdekker
Beroepsrisico's
Van de rietdekkers heeft 46% hinder van stof. Dit komt vrij bij een groot aantal verschillende werkzaamheden. Zo ontstaat stof bij het slopen van rieten daken en tijdens onderhoudswerkzaamheden, zoals het afkrabben de verweerde buitenlaag en het tussenstoppen en het aankloppen van nieuw riet. Stof ontstaat ook bij het spreiden van nieuw riet. Het stof dat vrijkomt tijdens sloop- en onderhoudswerkzaamheden bevat organisch materiaal. De actiewaarden respirabel hinderlijk stof (5 mg/m³) kunnen daarbij worden overschreden. (bron: www.arbocatalogus-bouweninfra.nl)
Gezondheidsklachten door stof tijdens dakwerkzaamheden
Maatregelen tegen stof bij dakwerkzaamheden