nl NL en EN fr FR de DE it IT
 • ARBIN AIRHOOD Leaflet Banner

Steen bewerken

Beeldhouwer

Beeldhouwer

Beroepsrisico's
Natuursteenbewerkers worden vaak blootgesteld aan veel (kwarts-) stof. 67% heeft hier klachten over. (Kwarts-) stof komt vrij bij zowel droge als natte bewerkingen en bij het opruimen en schoonmaken. Vooral bij hakken, boren of slijpen komt veel kwartsstof vrij, dat voorkomt in verschillende soorten natuursteen. De hoeveelheid stof hangt af van de bewerkte soort steen, de bewerkingsmethode en het gebruik van afzuiging of watertoevoer. Wanneer geen maatregelen worden genomen om het stof tegen te gaan, kan de grenswaarde voor respirabel kwartsstof van 0,075 mg/m³ kan daarbij ver worden overschreden.

De actiewaarden voor inhaleerbaar hinderlijk stof (10 mg/m³) en respirabel hinderlijk stof (5 mg/m³) kunnen daarbij ook worden overschreden. Kwartsstof deeltjes dringen tot diep in de longen door en veroorzaken daar littekenweefsel. Het gevolg: kortademigheid en op de lange duur stoflongen (silicose).     
(Bron: www.arbocatalogus-natuursteen)


Natuursteen

Natuursteen

Beroepsrisico's
Natuursteenbewerkers worden vaak blootgesteld aan veel (kwarts-) stof. 67% heeft hier klachten over. (Kwarts-) stof komt vrij bij zowel droge als natte bewerkingen en bij het opruimen en schoonmaken. Vooral bij hakken, boren of slijpen komt veel kwartsstof vrij, dat voorkomt in verschillende soorten natuursteen. De hoeveelheid stof hangt af van de bewerkte soort steen, de bewerkingsmethode en het gebruik van afzuiging of watertoevoer.

Wanneer geen maatregelen worden genomen om het stof tegen te gaan, kan de grenswaarde voor respirabel kwartsstof van 0,075 mg/m³ kan daarbij ver worden overschreden. De actiewaarden voor inhaleerbaar hinderlijk stof (10 mg/m³) en respirabel hinderlijk stof (5 mg/m³) kunnen daarbij ook worden overschreden. Kwartsstof deeltjes dringen tot diep in de longen door en veroorzaken daar littekenweefsel. Het gevolg: kortademigheid en op de lange duur stoflongen (silicose).     
(Bron: www.arbocatalogus-natuursteen)

Modellen KITE

  Maatregelen

  De markt biedt diverse soorten ademhalingsbeschermingmiddelen, zoals wegwerpstofmasker ( mondkapje), maar de bescherming hiervan is beperkt en het draagcomfort is niet ideaal o.a. vanwege de opgebouwde warmte, condens op een eventueel gedragen bril en het benauwde gevoel. Bovendien zijn deze maskers niet bruikbaar bij baarddragers.

  Daarnaast bestaan er ook aangeblazen systemen, opgebouwd uit een luchtpomp die op de rug wordt gedragen en die middels een slang is verbonden met een helm/vizier op het hoofd. Dit systeem levert een overmaat aan schone lucht en biedt veel meer bescherming dan de wegwerpmaskers. Nadeel is de nogal bewerkelijke wijze van aandoen, de loshangende slang op de rug, de rugunit en de hoge aanschafprijs.

  Het ademluchtmasker Kite is een optimale oplossing voor bovengenoemde nadelen: het biedt een overmaat schone lucht, is in een handomdraai opgezet, heeft geen slangen of andere zaken op de rug en is aantrekkelijk geprijsd. Wij hebben de diverse voor- en nadelen van de genoemde systemen voor u in een overzicht gezet.

  Vergelijkingstabel met traditionele beschermingsmiddelen

  *Wegwerp stofmaskersRuggedragen aanblaassysteemKITE aanblaashelm
  Gewicht: Licht Zwaar totaalgewicht rugunit + slang + vizier. Minder dan 950 gram.
  Ademweerstand: Hoog Geen Geen
  Bescherming: Beperkte bescherming door lekkage langs de randen door onderdruk. Hoge bescherming door overdruk in het vizier. Hoge bescherming door overdruk in het vizier.
  Toepasbaarheid: Niet geschikt voor bril- en baarddragers. Geschikt voor baard- en brildragers. Geschikt voor baard- en brildragers.
  Opzetten: Eenvoudig op te zetten, maar lastig om masker goed aan te sluiten op het gezicht. Veel werk om het systeem om te binden, de slang aan te sluiten, het vizier op te zetten en het systeem in te schakelen. Opzetten, inschakelen en direct klaar voor gebruik, eenvoudiger kan het niet.
  Gebruiksgemak: Eenvoudig op te zetten, maar lastig om masker goed aan te sluiten op het gezicht. Zwaar en de slang kan in de weg zitten en ergens achter blijven haken. Optimaal, geen last van slang en rugunit. Veel bewegingsvrijheid in kleine ruimten.
  Aanschafkosten: Laag Zeer hoog Laag in verhouding tot ruggedragen systemen.
  Verbruikskosten: Relatief hoog, telkens een nieuw masker. Vaak twee of drie filters, slangen en andere slijtdelen. Slechts één filter te vervangen. De jaarlijkse kosten zijn lager dan bij gebruik van wegwerpmaskers of ruggedragen systemen.

  Bijzonder geschikt als professionele bescherming tegen het Coronavirus

  nlenfrdeit