Adembescherming Metaalbewerking

Gezondheidsklachten door staalstof

Als u werkt met staal, dan bent u waarschijnlijk wel bekend met het probleem van staalstof bij het slijpen, afbramen en polijsten.Staalstof bevat veel schadelijke deeltjes, waaronder grofstof en fijnstof. Deze deeltjes kunnen zeker op de lange termijn ernstige gezondheidsklachten veroorzaken, waaronder bronchitis, astma en zelfs een verminderde longcapaciteit.

Maatregelen ter bescherming tegen staalstof

Natuurlijk zijn er diverse manieren om de uitstoot van staalstof te verminderen, zoals machines met stofafzuiging en ventilatie. Dat is echter lang niet altijd eenvoudig en overal toe te passen en bovendien werken dergelijke middelen veelal oppervlakkig. Goede persoonlijke bescherming is dan ook essentieel.

Adembescherming Lasser

Beroepsrisico’s


De lasser heeft te maken met lasrook en metaalstof. Van de beroepsgroep heeft (45%) hinder van rook, vermoedelijk lasrook. 11% heeft klachten over chemische middelen, 27% klaagt over damp, gas en nevel. Metaalbewerkingvloeistoffen kunnen irriterende of allergene componenten bevatten. In de rook kunnen ook stoffen aanwezig zijn afkomstig uit een eventuele coating, zoals isolatiemateriaal, verf en gegalvaniseerd zink. Vrijkomende lasrook, metaalstof, damp en nevel kunnen door de werknemers worden ingeademd.(bron: http://www.arbocatalogus-bouweninfra.nl/beroepen/lasser/gevaarlijke-stoffen/index.htm)

De directe effecten van lasrook kunnen oogirritaties, keel- en luchtwegklachten zijn. Op de lange termijn moet je denken aan longaandoeningen, zoals chronische bronchitis. De meest schrikwekkende scenario’s spreken van een (zeer) verhoogde kans op kanker bij het lassen van rvs. Met name bij lasprocessen waarbij veel lasrook gevormd wordt, zoals lassen met MAG gevulde draad en beklede elektrode. (bron:www.5xbeter.nl)

Adembescherming Metaalbewerker / bankwerker, Slijper, Gieterij

Beroepsrisico’s


De metaalbewerker / bankwerker maakt gebruik van ontvetters en metaalbewerkingvloeistoffen. Ook heeft hij soms te maken met lasrook en metaalstof. Van de beroepsgroep heeft (45%) hinder van rook, vermoedelijk lasrook. 11% heeft klachten over chemische middelen. 27% klaagt over damp, gas en nevel (vermoedelijk de nevel van metaalbewerkingsvloeistoffen of de damp van ontvetters). In ontvetters kunnen vluchtige organische stoffen aanwezig zijn. Metaalbewerkingvloeistoffen kunnen irriterende of allergene componenten bevatten. Vrijkomende lasrook, metaalstof, damp en nevel kunnen door de werknemers worden ingeademd.(bron: http://www.arbocatalogus-bouweninfra.nl/beroepen/metaalbewerker-bankwerker/gevaarlijke-stoffen/index.htm)

Meest geschikt

Volgelaatsmasker met laskap -Kite Pro Multivision

938,00 (excl.BTW) | 1.134,98 (incl.BTW)

Fijnstof Filter (P3), per 4 stuks

62,00 (excl.BTW) | 75,02 (incl.BTW)

Grofstof voorfilter starter set

39,00 (excl.BTW) | 47,19 (incl.BTW)